Husk jeres it-sikkerhed

Utilstrækkelig it-sikkerhed kan i sidste ende betyde, at virksomheden bliver handlingslammet og risikerer at miste penge og kunder, fordi I ikke har adgang til it-systemer eller har mistet data og ikke er i stand til at møde deadlines og holde overblik over kundeopgaver og så videre.

Eksternt er cyber-trusler en del af hverdagen og skal tages alvorligt. Virksomhedens it-setup skal være Fort Knox og det skal være besværligt at få uautoriseret adgang udefra. Det systematiske beredskab skal være på plads. En stærk antivirus er afgørende. Stærke passwords og brugerkontrol der, hvor det giver mening.

Internt er mangel på it-sikkerhed ofte et spørgsmål om menneskelige fejl og negligering af vigtighed, der udgør de største risikofaktorer. Medarbejderen får klikket på et link i en e-mail, som ABSOLUT ikke skulle været klikket på og pludselig er der frit lejde for hackeren. På samme tid er det også vigtigt at have en skudsikker backup – den kan vise sig meget vigtig, når uheldet er ude og I skal restore virksomhedens data.

Her er nogle gode sikkerhedstips

En it-sikkerhedspolitik skal ses som en drejebog på “best practice” i virksomhedens it-setup. I denne skal I udstykke en række rettesnore. Den skal gælde helt ned på brugerniveau i forhold til bl.a.:

  • Fornuftig it-adfærd
  • Passwordadministration
  • At bruge IT-udstyr uden for virksomhedens beskyttende netværk
  • Husk at opdatere antivirussoftware, styresystem m.m.
Hvis I har en god, opdateret antivirus, antispyware og firewall, så er I godt dækket ind i forhold til at fange virus. Det betyder selvfølgelig ikke, at den enkelte medarbejder skal “tænke før han klikker”, men det beskytter jeres systemer for de fleste angreb.

Den dag pc’en bryder sammen eller den bliver stjålet, opdager I, hvor ærgerligt det er ikke at have taget backup af data.
Det er irriterende, men det kan også være farligt for virksomheden, da pc’en måske kan bruges som indgang til at få fat i virksomhedskritisk data.

“Jeg besøger kun sikre hjemmesider”. Definér hvad en “sikker hjemmeside er”? Selvom hjemmesiden eller den e-mail I lige har modtaget er legitim nok, så kan I sagtens blive snydt. Hackere er blevet dygtige – de kan lave websites og e-mail, som ser PRÆCIS ud som den ægte vare, men som bliver et dyrt bekendtskab på it-sikkerhedskontoen, hvis der bliver klikket. Tænk før du klikker!

Der, hvor skyen især giver mening, er i virksomheder, hvor der hverken er tid eller ressourcer til arbejde aktivt med it-sikkerheden på daglig basis. Der er mange ting, der kræver opdatering, patching og implementering hver dag. Udnyt de mange fordele der er ved skyen:

  • I kan spare tid
  • I vil opnå en større fleksibilitet
  • Der vil være større sikkerhed for it-budgettet
  • I kan opnå en større sikkerhed end, hvis i selv skal holde servere 100% opdateret
Passwords er indgangen til jeres it-systemer. Derfor er det vigtigt at brugerne og systemadministratorer forstår at lave stærke passwords.
Hold altid systemer, netværk og styresystemer fuldt opdateret. Det er en daglig opgave, som kan trække utrolig meget tid ud af virksomhedens it-ansvarlige og ansatte. Det koster penge og kræver viden. Det er derudover også vigtig at planlægge hvornår opdateringer sker, så der ikke opstår nedetid på de tidspunkter, hvor i skal arbejde.

Hvis jeres it-setup bliver for komplekst til, at I selv kan håndtere det, eller hvis I oplever en konkret trussel, så kontakt en it-rådgiver, som har erfaring og viden til at løse opgaven for jer. Den tid, der bliver frigivet, kan I bruge mere effektivt til at fokusere på jeres kerneforretning, sælge flere produkter og servicere jeres kunder.